16.11.2016 - Obvestilo o izvajanju programa Naložbe 0,5% v letih 2016 in 2017

Spoštovani partnerji pri izvajanju programa »Naložbe 0,5%«,

Dohodninsko leto 2016 se zaključuje.  Za naslavljanje zavezancev nam ostane še približno en mesec. Sporočite nam, če imate kakšen poseben dogodek in smo lahko kako koristni pri zbiranju tudi pri vaših ciljnih skupinah, z veseljem bomo po svojih močeh pomagali. Izkušnja je, da ljudje radi namenijo dohodnino, če so partnerji prepoznani kot zaupanja vredni in namen jasno predstavljen.

Pri naslavljanju zavezancev – vsi, ki so zahtevo že podpisali je ta veljavna za stalno, torej v letu 2016 ne naslavljamo in ne zbiramo zahtev tistih, ki so nam dohodnino že namenili.

Sklad 05 bo z 29.11.2016 začel z izvajanjem programa Dobrodelni torek, več informacij na http://www.sklad05.si/stran/31/gtslo. Tudi partnerje vabimo, da na dobrodelni torek naslovijo ciljne skupine za namenitev dohodnine. Sklad 05 bo na ta dan zbiral dohodninske namenitve ter SMS donacije za akcijo »Dobrodelni torek. Dan za zaposlovanje«, več informacij na http://www.sklad05.si/nameni/posamicen/283.

Originale zbranih zahtev za leto 2016 nam pošljite priporočeno po pošti (na naslov Sklad 05, Britof 469, 4000 Kranj) najkasneje do petka 16.12.2016.

Januarja 2017 vam bomo poslali informativni pregled zbranih zahtev za leto 2016 in napovedali višino financiranj za posamezne namene.

Partnerje, ki še niso poslali poročila o namenski porabi sredstev iz leta 2015  naprošamo, da nam pošljejo poročila o namenski porabi po elektronski pošti na info@sklad05.si.

Naložbe 0,5% 2017

Na podlagi dogovora na Ministrstvu za finance in na podlagi predvidenih sprememb zakonodaje s področja dohodnine bomo z letom 2017 spremenili sistem zbiranja dohodnine. Program smo poimenovali »Naložbe 0,5% 2017«, dokončno oblikovanje programa še poteka, nekaj predvidenih značilnosti:

  • Zbiranje dohodninskih namenitev bo potekalo za posebej zato ustanovljen sklad (sklad družbenih naložb SDN05), katerega namen bo upravljati s sredstvi na način, da jih bomo ob pomoči finančnih institucij ohranjevali oz. povečevali ter zagotavljali njihovo varno, pregledno in učinkovito porabo
  • SDN05 bo skušal tudi zagotavljati predhodno financiranje (torej pred pridobitvijo sredstev iz državnega proračuna) ter bo skrbel za uporabo sredstev v druge splošno koristne namene (pridobitve kreditov, zavarovanje itd.)
  • SDN05 bo financer splošno koristnih namenov, ki jih bo lahko predlagala zainteresirana javnost, med njimi tudi vi kot partnerji, ki aktivno pomagate pri zbiranju namenitev (t.i. naložbeni partnerji)
  • Nič več ne bo potrebno vnaprej predlagati namenov, le te boste imeli možnost predlagali po pridobitvi informacij o zbranih sredstvih
  • Uvajamo instrument t.i. »naložbenih svežnjev« (10 zbranih in veljavnih zahtev), ki bo osnova za izračun višine naložb iz zbranih sredstev
  • V primeru večjih odstopanj statistične vrednosti namenitev uvajamo možnost potrditvenega zbiranja, kar bo omogočilo pravičnejše financiranje sredstev

Glede višine financiranja posameznih namenov ne pričakujemo večjih sprememb zaradi spremembe načina izvajanja programa.

Vsem partnerjem, ki aktivno sodelujete v programu bomo v mesecu januarju 2017 poslali nove pogodbe za sodelovanje.

Dodatne informacije

Vsi podatki o izvajanju programa Naložbe 0,5% so sicer na voljo na http://www.sklad05.si/stran/16/financiranje05nalozbe.

Nameni za katere zbiramo sredstva so predstavljeni na spletni strani http://www.sklad05.si/nameni/index/nalozbe05?stran=1, do njih lahko dostopate tudi preko zemljevida naložb na www.sklad05.si.  

Iskreno se vam zahvaljujemo za zaupanje in se veselimo sodelovanja tudi vnaprej. Vse dobro,

mag. Primož Šporar

predsednik uprave

Copyrights © 2022 Sklad 05 - ustanova za družbene naložbe.